Sağlık

Türk ilaç sektörü 2023 yılında da üretime hız kesmeden devam edecek

Pandemi sürecinde yaşanan tedarik sıkıntılarına ve maliyet artışlarına rağmen hem Covid-19 tedavi protokolünde yer alan hem de diğer tüm tedaviler için ihtiyaç duyulan ilaçları hızla üreten, toplum ve sağlık çalışanlarının ilaca erişimini kesintisiz sürdüren Türk ilaç sektörü , 2023 yılına hızlı başladı. Son olarak mevsimsel şartlar nedeniyle artan hastalıklar nedeniyle üretim ivmesini artıran ilaç sektörü, toplumun ilaca erişimi açısından da değerli adımlar atmaya devam ediyor. İlaç Sanayii Koruyucuları Birliği yaptığı açıklamada, ‘vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için ilaç üretiminin kesintisiz devam ettiğini’ vurguladı.

PANDEMİHastaların zor şartlar altında ilaca kesintisiz ulaşabilmesi için gece gündüz demeden çalışan Türk ilaç sektörü, küresel arzdaki tüm sorunlara rağmen artan mevsimsel hastalıkların yarattığı ek talebi karşılamak için üretimini artırmaya devam ediyor. Zincir. İlaç Endüstrisi Koruyucuları Derneği Genel Sekreteri Savaş MalkoçKonuyla ilgili yaptığı açıklamada; “2020 yılında pandemi nedeniyle başlayan ve halen tam olarak giderilemeyen küresel ticaret ve tedarik zincirindeki aksamalar, emtia fiyatları ve üretim maliyetlerindeki aşırı artışlar sektörümüzü çok ciddi bir yükün altına soktu. her sektör gibi. Ancak pandemi döneminde dahi vatandaşlarımızı ilaçsız bırakmayan Türk ilaç sektörü bu zor dönemde de bu bilinçle üretimine tam kapasite devam etmektedir.dedim.

Malkoçdedi ki: “Türk ilaç sanayisinin üretim kapasitesinden ve gücünden kimsenin şüphesi olmasın. Uluslararası standartlardaki üretim tesislerimiz faaliyetlerine kesintisiz olarak devam etmektedir. Dünya standartlarındaki bu altyapımız sayesinde Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ülkemizin ilaç ihtiyacının yüzde 90’ını yerli üretimle karşılıyoruz. Sağlık Bakanlığımız, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Uluslararası İlaç Kontrol Derneği ve Uluslararası Uyum Kurulu üyelikleri, ülkemizin ilaç geliştirme, üretim ve kontrolünde küresel yetkinliğinin en açık göstergesidir. Devletimiz ve sanayimiz toplumumuzu hiçbir zaman ilaçsız bırakmadı, bırakmak da söz konusu değil. Kamu kurumlarımızın dairemizin yetkinliğine ve gücüne olan inancı, yatırımlarımız, insan kaynağımız, teknolojimiz ve tecrübemiz sayesinde Türk ilaç sektörü de 2023 yılına başarılarıyla damgasını vuracaktır. Halihazırda piyasaya sunduğumuz ilaç miktarındaki artış vatandaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak ölçektedir.”

“Vatandaşlarımızın ilaca erişimi bizim için bir görevdir”

Savaş Malkoç sözlerine şöyle devam etti; “ Tabii ki bu dönemde ilaç temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını söylemek doğru değil. Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde basına da yansıyan küresel tedarik zinciri sorunları var. Bu yıl Covid pandemisinden sonra önemli ölçüde artan mevsimsel hastalıkların yarattığı ek talep nedeniyle, başta soğuk algınlığı ilaçları ve antibiyotikler olmak üzere küresel bir ilaç kıtlığı yaşanıyor. Ancak 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Türk ilaç sektörü olarak tüm hammadde, ambalaj elemanları ve operasyonel duruma rağmen 7/24 tam kapasite ile vatandaşlarımızın ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir fedakarlıkla çalışıyor ve üretiyoruz. yaşadığımız sorunlar. Sektörümüzün bu özverili çalışması ve Sağlık Bakanlığımızın aldığı tedbirler ile ilaca erişim sorunu her geçen gün hızla azalmaktadır. Bu sayede Avrupa’daki birçok ülkeye kıyasla bu sorunun çok daha az hissedildiğini söylemek mümkün.”

MalkoçÜlkemizin güçlü bir yerli ilaç sanayisine sahip olmasının stratejik değerinin pandemi döneminde olduğu gibi küresel ölçekte ilaç arzında sorun yaşandığı bu günlerde daha iyi anlaşıldığını da belirtti. Malkoç, “Büyük zorluklarla oluşturduğumuz yerli ve milli ilaç endüstrisinin istikrarlı bir şekilde erişimini sağlamak için devletimizin tüm imkanlarıyla desteklenmesinin ne kadar hayati olduğunu anladığımız bir dönemden geçiyoruz. Vatandaşlarımız ilaçlara”konuşmasını bitirdi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu