Ekonomi

Hindistan borsası dünyanın dördüncü büyük borsası oldu

Hindistan’ın borsaları yakın zamanda Hong Kong’u geride bırakarak dünyanın dördüncü büyük borsası oldu. Bu büyüme, özellikle Çin’in düşük performans gösteren endekslerine alternatif olarak hızla büyüyen bir ekonomide fırsatlar arayan yabancı yatırımcıların artmasıyla desteklendi. Ufukta ulusal seçimler varken, Hindistan’ın mali piyasalarına uluslararası katılıma yönelik çeşitli araçlarla desteklenen yabancı yatırım akışı devam ediyor.

Hindistan pazarına girmek isteyen yabancı yatırımcılar bunu yabancı portföy yatırımları (FPI) aracılığıyla yapabilirler. Borsada işlem gören Hint şirketlerinin hisselerine yatırım yapmak için yatırımcıların Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu’na (SEBI) kaydolması ve kurulun açıklama gerekliliklerine uyması gerekiyor. Bir FPI’nin Hint şirketlerine yatırım yapabileceği boyuta ilişkin bir üst sınır bulunmamakla birlikte, bireysel holdingler borsada işlem gören herhangi bir şirketteki %10 hisseyle sınırlıdır. Bu eşiğin aşılması, yatırımın belirli kısıtlamalara tabi olan doğrudan yabancı yatırım olarak yeniden sınıflandırılmasına neden olur.

FPI aracılığıyla yapılan tüm yatırımlar Hindistan rupisi cinsinden ve aracılar aracılığıyla yapılmalıdır. FPI süreçlerine yönelik vergi uygulamaları yerli yatırımcılarla aynıdır; bir yılın altındaki kısa vadeli varlıklar için %15 sermaye kazancı vergisi, uzun vadeli varlıklar için %10 vergi ve geçerli ek ücretler ve menkul kıymet işlem vergileri dahil.

SEBI, offshore fonların tescili konusunda müdahalesiz bir politika sürdürüyor ancak saklama bankalarının yatırımcı bilgilerini açıklamasını zorunlu kılıyor. Citi Bank, Deutsche Bank ve Standard Chartered gibi önde gelen kurumların da aralarında bulunduğu bu saklama kurumları, yabancı fonların Hindistan’a yönlendirilmesinden sorumludur. Kara para aklamayı önleme düzenlemeleri uyarınca SEBI ayrıca, bir fonun varlıklarında %10 veya daha fazla hisseye sahip herhangi bir yatırımcı olarak tanımlanan intifa hakkı sahipleri hakkında da bilgi talep eder. Ayrıca SEBI, yatırımları tek bir şirket grubunda yoğunlaşan fonlar için açıklama gerekliliklerini artırdı.

Yerleşik olmayan Hintliler (NRI’ler) ve Hindistan kökenli bireyler (PIO’lar), bir portföy yatırım planı aracılığıyla Hindistan borsasına katılabilir ve süreçler, yerleşik olmayan bir adi (NRO) tasarruf hesabı aracılığıyla yürütülebilir. Kolektif yatırımlar şirketin ödenmiş sermayesinin %10’u, bireysel yatırımlar ise %5’i ile sınırlıdır. NRI’lara yönelik kısıtlamalar, hisse teslimi almaları gerektiği ve bu faaliyetlerde bulunamayacakları için gün içi ticaret ve türev ticaretine ilişkin yasakları içermektedir.

SEBI’ye kaydolmak istemeyen yabancı yatırımcılar offshore türev araçları veya katılımcı tahvillerini (P-notları) tercih edebilirler. Bunlar yurtdışında bir FPI tarafından ihraç edilmektedir ve Hindistan’da tutulan temel menkul kıymetleri temsil etmektedir. Hindistan pazarındaki açık pozisyonlar önceden açıklanmayı gerektirirken, P-notları yatırımcıların pozisyonlarını gizlemelerine olanak tanır.

Yabancılar, doğrudan yatırımların yanı sıra, uluslararası borsalarda işlem gören yaklaşık 150 Amerikan ve Küresel Depo Sertifikası (ADR/GDR) aracılığıyla Hint şirketlerine de yatırım yapabiliyor. Ancak son yıllarda ADR/GDR listelemeleri yoluyla fon toplama eğilimi azaldı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberkelkit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu